Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket szolgáltatásaink fejlesztésében. Továbbbi információ Elfogadom a sütiket
Menü

Króm - polihisztor a táplálékkiegészítésben

A króm (vegyjele: Cr) fontos nyomelem, mely részt vesz a vércukorszint fenntartásában, illetve jó irányban befolyásolja a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét. Az anyagcserére gyakorolt jótékony hatásai miatt vélhető, hogy a króm a testsúlykontrollban is segítséget nyújthat.

Az emberi szervet számára szükséges „étrendi” króm alatt a háromszorosan pozitív töltésű ionos formát értjük (Cr3+). A króm mindenhol megtalálható körülöttünk; a levegőben, a vízben, a talajban, a táplálékunkban. Főleg a húsok, rákok, halak, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, valamint néhány gyümölcs és zöldség tartalmazza jelentősebb mennyiségben. A többi nyomelemhez hasonlóan az élelmiszer előállításának körülményei befolyásolják a mennyiségét.

A króm biológiai jelentőségére egy patkányokon végzett kísérlet során derült fény az 1950-es években. Felfedezték, hogy a sörélesztő megelőzi a normál vércukorszint fenntartásához szükséges képesség csökkenését, ami a patkányok életkorának előrehaladtával jár (ez az ember időskori kettes típusú cukorbetegségéhez hasonló).

A kettes típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy elég inzulint termel, de az izom és más szövetek ellenállóak lesznek az inzulinnal szemben, ami a vércukorszint nehézkes szabályozásában nyilvánul meg. Számos vizsgálat során tanulmányozták a krómkiegészítők hatásait a kettes típusú cukorbetegség esetén. Az eredmények egyre inkább azt igazolják, hogy a krómkiegészítés valóban hozzájárul a vércukorszintjének szabályozásához.

Természetesen a cukorbetegségben szenvedők orvosi kezelést igényelnek, és jobban teszik, ha kezelésüket nem táplálék kiegészítőkre bízzák. Kik profi tálhatnak akkor a króm vércukorszint szabályzó, anyagcsere optimalizáló hatásából?
 

Különféle élelmiszerek krómtartalma
(μg = mikrogramm)
ÉLELMISZER KRÓMTARTALOM
(μg/100 g élelmiszerben)
ÉLELMISZER KRÓMTARTALOM
(μg/100 g élelmiszerben)
Kagyló 128 Brokkoli 16
Brazildió 100 Árpa (hántolatlan) 13
Osztriga 57 Mogyoró 12
Datolya (szárított) 29 Sertéshús 10
Körte 27 Kukorica (teljes szem) 9
Garnéla 26 Tojássárgája 6
Teljes kiőrlésű liszt 21 Marhahús 3
Paradicsom 20 Hering 2
Gomba 17    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sportolók – különösen a nagy testtömegű atléták – sport teljesítményük fenntartásához jelentős kalória menynyiséget visznek be. Bizony nehéz és kényelmetlen dolog kizárólag teljes kiőrlésű gabonákból és alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból fedezni a napi energia igényt, így rendre egy kis édesség, üdítő, fi nom kenyér, tésztaféle is lecsúszik.

A gyakran és nagy mértékben megemelkedő vércukor szint az évek során apránként károsíthatják a sejtek inzulin receptorait. Fiatal korban ez még észrevétlen, de idősebb már észlelhetően kellemetlen. Ha az inzulin receptorok kevésbé érzékenyek, akkor a szervezet nagyobb mennyiségű inzulin termelésével igyekszik kompenzálni. A megemelkedett inzulin termelés még nem betegség, de előszobája a metabolikus szindróma betegségeinek, pl. a cukorbetegségnek. Emellett a nagymértékű cukor és szénhidrát terhelés az tartósan megemelkedett inzulin szinten keresztül megváltoztatja szervezetünk anyagcseréjét. Az inzulin masszívan gátolja a zsírégetésért felelős enzimeket, így magas inzulin szint mellett alapvetően hízásra, zsírosodásra vagyunk ítélve. Emellett a magas inzulin szint komplex módon, kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet hormon háztartását. Ahogyan a szervezet egyre érzéketlenebb lesz az inzulinra, úgy csökken az izomzat tápanyag felvevő képessége, és ezzel együtt romlik az izom teljesítménye is. A túl sok inzulin tehát fokozza a zsírosodási hajlamot és rontja az izom teljesítményét.


Mit tehetünk ellene?

1. sport: Már heti 3x20 perc izzasztó kardió edzés rövid távon is igen kedvezően hat az anyagcserénkre, javítja az inzulin érzékenységet, csökkenti a vércukor szintet.

2. alvás: A komoly kialvatlanság hosszú távon rombolja a szervezet hormon háztartását, csökkenti a tesztoszteron szintet, emeli a kortizol szintet és sajnos az inzulin érzékenység csökkentésével emeli az inzulin szintet is. Ha egészséges karcsú testre vágysz, akkor aludj napi 7-8 órát. A mennyiség mellett a minőség is fontos: aludj csendben, sötétben, jól szellőzött szobában. A zajok, fények, és a levegőtlenség szintén tönkreteszik az éjszakádat

3. táplálkozás: optimalizáld az étrendedet! Egyél magas rost tartalmú növényeket (alma, káposzta, brokkoli), iktasd ki az étrendedből az üdítőket, fogyassz napi rendszerességgel omega-3 zsírsavakat, igyál sok zöld teát, és használj krómium kiegészítést!

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin